E-ticarete yeni başlayacaklar olanların bilmesi gerekenler.
 

    İnternet, hayatımıza girdiğinden bu yana birçok yeniliği hayatımıza kattı ve bizi birçok konuda rahatlattı.
İnsanlar sosyal medya sayesinde, birbirlerinin her anına tanık olup, herşeyden anında haberdar olmaya başladılar. Dünyanın diğer ucundaki bir kişiyle saniyeler içerisinde sesli olarak ya da görüntülü olarak görüşebiliyoruz. Bu sayede insanlar telefonlarında, sosyal medyada ve dolayısıyla internet ortamında kendilerine bir dünya yarattılar. Bu dünyada eğleniyorlar, video izliyorlar, oyun oynuyorlar, yeni insanlarla tanışıyorlar, fotoğraf paylaşabiliyorlar. İnsanlar önceden televizyon izlerken, dizi ve film aralarında reklam izlerlerdi. Günümüzde ise reklam internetin her alanında karşımıza çıkmakta ve ister istemez dikkatimizi çekmektedir.

 Günümüz şartlarında artık her birey potansiyel bir üretici ve aynı zamanda potansiyel bir tüketici konumundadır. Elimizden düşüremediğimiz telefonlarımızla, vaktimizi boş yere harcayabileceğimiz gibi, vaktimizi değerlendirerek, interneti potansiyel bir gelir kapısına dönüştürmek te bizim elimizde…


Peki ne satacağım ? 

    İnternetten bir hizmet mi vereceksiniz? Yoksa, bir ürünün satışını yapacaksınız? Önce bunu ele alalım. Hali hazırda bir iş yapıyorsunuz ve bunu internet aracılığıyla daha geniş kitlelere duyurmak istiyorsunuz. Örn: Fotoğrafçılık hizmeti, Kuaför hizmeti, Lostra hizmeti vs. Bu gibi durumlarda firmanızın kalitesini en iyi anlatan metinlerinizi ve görsellerinizi firmanıza açacağınız ya da bir web tasarım şirketine yaptırabileceğiniz web sitenize yüklemelisiniz. Bu konuyla alakalı olarak, E-TİCARET SİTESİ KURMAK İÇİN NE YAPMALIYIM? isimli yazımızı okuyabilirsiniz.
    İnternet aracılığıyla, var olan bir ürünü ya da kendi üretiminiz olan bir ürünü nasıl satabileceğinizi sizlere adım adım anlatacağız. Öncelikle Türkiye internet satış pazarını iyice tanımanız gerekmektedir, ki yanlış bir ürünle işe başlayıp, 1 ay sonra kepenkleri indirmeyin. Kepenk dediysek öyle dükkan falan açmanıza gerek yok tabii ki, ilk etapta bir şahıs şirketi kurarak evinizin bir odasında bilgisayarınızın başında çalışmaya başlayabilirsiniz. Kulağa ne kadar rahat ve hoş gelse de, bu süreç bir nebze yorucu geçebilmektedir. Satacağınızı ürün seçimi konusunda dikkatlice davranmalısınız. İsterseniz Türkiye’de internet üzerinden en çok hangi ürünler satılmaktadır, önce bunlara bir bakalım;


En Çok Satan İnternet Ürünleri Yıllık Satış Pazar payı
Yazılım, Kitap, Müzik, Çiçek 37,5 $ % 26
Bilgisayar Donanım, Tüketici Elektroniği, Ofis Malzemeleri 22,8 $ % 16
Giyim, Ayakkabı, Takı, Linens / Ev Dekorasyonu 26 $ % 13
Sağlık, Güzellik, Gıda ve İçecek 11,4 $ % 8
Oyuncaklar, Video Oyunları, Spor Malzemeleri 9,975 $ % 7

    Listede gördüğünüz gibi; Yazılım, Kitap, Müzik ve Çiçek kategorileri başı çekmektedir. Tabii bunlar sadece veri oldukları gibi, sizin satacağınız ürünün ve tabii sizin vereceğiniz hizmetin kalitesine bağlı olarak satış potansiyelinizi kendiniz belirleyeceksiniz. Kendi ilgi alanınız ve yetenekleriniz doğrultusunda seçeceğiniz ürünlerin satışında daha başarılı bir grafik sergileyeceğiniz âşikardır. Giyim ve moda konusuna ilginiz varsa pekâlâ bir internet butik giyim mağazası açabilirsiniz. Kendi beğendiğiniz ürünleri toptan satın alarak, satışını gerçekleştirebilirsiniz. Bilgisayar ve teknolojik ürünlere ilginiz varsa, bilgisayar parçaları ve teknoloji ürünleri satabilirsiniz. Hadi o zaman şimdi nasıl ve nereden başlayacağımızı sıralayalım;


Vergi mükellefi değilseniz, başlangıçta bir şirket kurmanız gerekmektedir.
Ürünleri bir web sitesi aracılığıyla satacak iseniz; web sitenizi, hazır tasarım yapabileceğiniz web tasarım siteleri üzerinden ya da profesyonel bir web tasarım şirketiyle anlaşarak yaptırabilirsiniz.
Sosyal medyada satış yapacaksanız, instagram ve facebook hesabınızla birlikte işletme sayfası açmanız gerekmektedir.
Satacağınız ürünleri tedarikçinizden temin edebilirsiniz, tedarikçilerinizi internetten aratarak bulabilirsiniz. Piyasada birçok tedarikçi firma mevcuttur.
Ürünleri web sayfanıza veya sosyal medya hesaplarınıza yükleyip istediğiniz kitleye ulaşarak satışa başlayabilirsiniz.
Reklam için haftalık ve aylık bütçe belirleyin, daha sonra Google adsense ve facebook – instagram sponsorlu reklam hizmetlerini kullanmaya başlayın.
Sipariş alın ve ürünleri kargo şirketleri aracılığıyla müşterilerinize gönderin. Kargo şirketleriyle anlaşma yaparak, satacağınız ürün miktarına göre kargo taşıma bedeli için fiyat alabilirsiniz.

E-ticaret hayatınızda başarılar ve bol kazançlar dileriz…